Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi deg en best mulig funksjonalitet og brukeropplevelse.
Du kan lese mer om hvordan vi bruker informasjonskapsler i vår personvernerklæring. Ved å fortsette og benytte siden aksepterer du vår bruk av cookies.

×
Skyløsninger

Skytjenester - fordeler og ulemper

Skytjenester er en av de store trendene innenfor digitalisering, og stadig flere henger seg på. Men hva er egentlig fordeler og ulemper med skytjenester?  

Verdier og visjoner

Skytjenester er en av de store trendene innenfor digitalisering, og stadig flere virksomheter velger å flytte databehandlingen over i offentlig eller privat sky. Men hva er egentlig fordelene og ulempene med skytjenester?  

Før vi begynner å se på ulike fordeler og ulemper med skytjenester, tar vi ett skritt tilbake: Hva er egentlig skytjenester?  

Enkelt forklart er skytjenester programmer, dokumenter og filer som lagres ved hjelp av internett, eller servere som driftes og vedlikeholdes hos andre enn deg selv. Det betyr at du har tilgang til alle disse programmene, dokumentene og filene ved å være koblet til internett – men det oppleves som om alt ligger lagret lokalt på din PC. 

Skytjenester kalles også for cloud computing, eller ASP (Application Service Provider). Den viktigste forskjellen mellom skytjenester og tradisjonell tjenesteutsetting er at du som kunde kun betaler for den kapasiteten du faktisk bruker. 

Les også: Intervju: Veien til skyen - fra gamle tradisjonelle IT-systemer til moderne, skybaserte løsninger.


Dette er fordi de eksterne serverparkene som er tilknyttet internett er laget for dynamisk skalering, noe som gjør at datakraften kan tilpasses ulike kapasitetsbehov. 

Selve målet med skytjenester er å tilby skalerbare, sikre og kostnadseffektive IT-tjenester. Du bruker mest sannsynlig allerede en form for skytjeneste, enten i forbindelse med jobb eller privat, som eksempelvis e-post eller datalagring gjennom smarttelefon.


Les også: Hva er skytjenester og hva kan det gjøre for din bedrift?  

5 fordeler med skytjenester  

Det er en rekke fordeler med å investere i skyen, og her er fem av dem:  

1) Du betaler kun for den kapasiteten du faktisk bruker og kan skalere opp eller ned etter behov. 

En skytjeneste krever ikke lokal infrastruktur, noe som påvirker både investeringen og kostnader som er knyttet til selve driften av IKT. Fordi ressursbruken blir målt, kontrollert og rapportert på, betaler du aldri for mer enn den kapasiteten du bruker.

Med skytjenester har du nærmest ubegrenset kapasitet for databehandling- og lagring. Du kan skalere opp eller ned etter hva du har behov for, nettopp fordi ressursene allokeres når det er bruk for dem. På denne måten slipper du både å betale for mer kapasitet enn du trenger, samtidig som du ikke behøver å bekymre deg for å “gå tom for kapasitet”.  

[BEST PRACTICES] FOR DEG SOM IT-ANSVARLIG

2) Mer konkurransedyktig

Fremtidens IT dreier seg om tjenester og digitale forretningsprosesser som stiller nye krav til IT-infrastruktur. Ved å flytte bedriften til skyen får du tilgang til førsteklasses IT-tjenester, for alle. Det gir mindre virksomheter muligheten til å utvikle seg raskere enn store etablerte konkurrenter i bransjen. Nettskytjenester gir stordriftsfordeler som gjør at bedrifter i SMB-markedet kan vise muskler og fremdeles holde seg små og smidige. 

Les også: Digitalisering som konkurransefortrinn.

3) Databehandling- og lagring i skyen kan gi økt sikkerhet 

Det er flere grunner til at skytjenester kan gi økt sikkerhet. For det første, har leverandører av IT-driftstjenester ofte mer spesialisert kompetanse og bedre tilgjengelighet på IT-ressurser enn hva du som kunde har.  

Større datasentre har som oftest relativt omfattende sikringstiltak med strenge restriksjoner på hvem som får komme inn i anlegget. I tillegg skiftes maskinvare ut og programvare oppgraderes regelmessig. 

Les også: Visolit med gode råd om sikkerhet. 


For det andre, vil du som kunde få sikkerhetsoppdateringer og andre programvareoppdateringer som en del av leveranser når du investerer i skytjenester hos en leverandør. Mange bedrifter mangler gode rutiner for dette selv, og det vil derfor kunne gi en økt sikkerhet for en god del virksomheter. 

For det tredje, vil en leverandør kunne tilby sikkerhetskopiering og lagring av data på flere steder – samt automatisk overføring til ny lokasjon dersom noe skulle gå galt på den primære lokasjonen.  

Når du investerer i en slik tjeneste, kan du også velge selv hvilken type sikkerhet du ønsker ettersom ulike typer data har ulike behov for sikring. 

Les også: Hvordan sørge for sikre og lønnsomme skytjenester?

4) Frihet til å gjøre arbeidsplassen mer mobil - jobb smartere sammen

For at dine medarbeidere skal kunne jobbe smartere er du nødt til å ha gode og fleksible løsninger og en solid infrastruktur. Ved å flytte alle systemer ut i skyen får dine medarbeidere tilgang til arbeidsverktøy, tjenester og dokumenter uansett hvor de befinner seg – det eneste de behøver er tilgang til internett.  

Skybaserte applikasjoner gjør det enklere for dine ansatte å dele filer seg imellom og ha en sømløs workflow. Alt er oppdatert i sanntid og alle har til enhver tid full oversikt over, og innsyn i felles oppgaver og samarbeidsprosjekter.

5) Kan redusere investeringene som behøves for å sette opp en ny virksomhet og gir raskere implementering av nye IT-verktøy  

Skytjenester muliggjør rask etablering av IT-infrastruktur, driftsplattformer, servere, nettverk, applikasjoner og løsninger via en ekstern partner. Tjenesten leveres etter hvert som du får bruk for den, og du kan selv øke servertiden eller lagringskapasitet når du har økt behov for dette – uten å måtte involvere leverandøren. 

Fordi det leveres over nett, behøver du heller ikke investere i masse nytt utstyr. Du slipper dermed å kjøpe, installere, oppdatere og vedlikeholde programvare lokalt.  

Vet du hva som er neste steg i din skyreise? Finn det ut her.

Finnes det så noen ulemper? Fordi det finnes ulike skytjenester og ulike måter å bruke det på, er det mer riktig å si at det finnes potensielle ulemper:   

3 potensielle ulemper ved skytjenester 

1) Det kan by på utfordringer med hensyn til datasikkerhet og personvern  

Med de nye personvernreglene som kom i 2018, har det blitt strengere regler for hvordan bedrifter innhenter, lagrer og behandler data. Risikoen ved å bruke skytjenester vil variere etter hvor sensitive data du har, og hvordan leverandøren har implementert sin tjeneste. 

Les også: Slik hjelper Azure Stack deg å overholde personvernreglene.

2) Skal din virksomhet flytte all data og programmer fra eksisterende interne systemer og over i skyen, kan det bli mer kostbart enn kostnadseffektivt 

Å ta i bruk skytjenester kan ende opp med å bli dyrere enn andre løsninger, spesielt dersom din virksomhet ikke kan bruke standardløsninger. Komplisert arkitektur samt integrasjon med eksisterende systemer kan være kostnadsdrivendeSamtidig er det viktig å huske på at valg av skytjenester må henge sammen med målet for din virksomhet, og at valgt løsning skal legge til rette for fremtidens løsninger også. 

Mange er også bekymret for ulempen som medføres dersom skytjenesten kommer i tillegg til de systemene du allerede har. Dette behøver ikke nødvendigvis være et problem, i og med at du enkelt kan skalere den lokale infrastrukturen til den offentlige skyen ved hjelp av hybride skyløsninger. 

Les også: Hvordan bygge bro mellom eksisterende og nye løsninger?

3) Det kan være vanskeligere å tilpasse tjenestene etter virksomhetens behov  

Ved innovasjon kan det være vanskelig å estimere hvor mange brukere du kommer til å få – og hvor raskt. Det kan også være risikabelt å ikke ha tilstrekkelig kapasitet dersom tjenesten blir en suksess.  

Du vil derimot redusere denne risikoen ved å investere i en skybasert infrastruktur som kan skaleres opp og ned, og kun betaler for den kapasiteten du trenger.   

Å digitalisere driften av virksomheten er én av måtene du kan drive frem den digitale transformasjonen på. Lær mer om hvordan du kan sikre at din bedrift stiller sterkere på markedet ved hjelp av digitalisering, ved å laste ned whitepaperet “5 best practices for en IT-ansvarlig” nedenfor.

New call-to-action