Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi deg en best mulig funksjonalitet og brukeropplevelse.
Du kan lese mer om hvordan vi bruker informasjonskapsler i vår personvernerklæring. Ved å fortsette og benytte siden aksepterer du vår bruk av cookies.

×
Digitalisering

Hva skiller digitale og analoge forretningsmodeller?

Flere og flere selskaper velger å adoptere en digital forretningsmodell. Hva er det egentlig, og hva skiller det fra den analoge varianten?

analog-digital

I respons til digital disruption velger flere og flere selskaper å adoptere en digital forretningsmodell. Hva er det egentlig, og hva skiller det fra den analoge varianten?

Mange har sikkert allerede hørt en del om digital disruption, men for dem som ikke har det er det egentlig ganske selvforklarende. Det er et hyppig brukt begrep for når det digitale griper inn og forstyrrer tradisjonelle måter å drive forretning på.

En digital forretningsmodell blir dermed en ny forretningsmodell som bedre tar hensyn til det digitales muligheter og utfordringer. McKinsey rapporterer at selskaper som går inn for å digitalisere alle ledd kan forvente en lønnsomhetsøkning på 50 prosent. Vi kan dele inn et selskaps forretningsmodell i fire deler:

Verditilbudet for kunden (proposition value): Hva slags produkt tilbyr du kunden?
Profittformel: Hvordan bruker du verditilbudet til å tjene penger?
Nøkkelressurser: Besitter du for eksempel unik kompetanse eller informasjon?
Nøkkelprosesser: Hvilke prosesser bruker du for å levere produktet til kunden?

Er hvert av punktene gjort digitalt har du en digital forretningsmodell, mens en blanding utgjør en såkalt hybridmodell.[LAST NED] SJEKKLISTE FOR DIGITAL FORRETNINGSUTVIKLING

Analog forretningsmodell

En totalt analog forretningsmodell vil ha svært få eller ingen digitale komponenter. Typisk for disse er at bedriften kanskje har en nettside, men mer som en plikt enn noen verdifull del av salgs- og promoteringsstrategien. Tradisjonelle fysiske produkter solgt gjennom butikk eller postordre faller fort inn under denne kategorien, og fungerer omtrent som en hvilken som helst bedrift før internett kom på banen.

En bitteliten familiebutikk kan kanskje fortsatt klare seg med en analog forretningsmodell, men så fort du skal nå litt lenger risikerer du mye ved å ikke tilpasse deg en digital hverdag.

Historien er full av skrekkeksempler på selv giganter som gikk under fordi de ikke klarte å tilpasse seg; Kodak og Blockbuster er kanskje de to mest kjente. Kodak tapte hovedsakelig mot et konkurrerende digitalt produkt (verditilbud), mens Blockbuster tapte mot streamingtjenester som er fullt digitale på alle punkter.

Les også: Kommer din IT-modell til å holde om 5 år?


Digital forretningsmodell

En 100 prosent digital forretningsmodell vil også inkludere et 100 prosent digitalt produkt, som det Facebook eller Google tilbyr. Produktet i en slik modell vil distribueres på nett, og tjener også penger på nett, gjennom digital annonsering eller innsanking av kundeinformasjon (digital profittformel). En slik forretningsmodell ville ikke ha kunnet eksistere for 30 år siden, ettersom det først er internett som har gjort det mulig. Det skal godt gjøres å se for seg Facebook fungere i papirformat.

Selv produkter man kanskje lett tenker på som fullt digitale, har ofte inkorporert analoge elementer. Et godt eksempel her er Adobe, som til tross for å tilby digital programvare, pleide å selge fysiske kopier av denne. Først de siste årene har de gått over til en SaaS-løsning, som sparer dem for store produksjonskostnader, og i tillegg gjør piratkopiering vanskeligere.

Les også: 5 tegn på at du ikke henger med i digitaliseringen


Hybridmodell

Det er fortsatt få selskaper som er helt digitale i alle ledd, og dermed er også hybridmodeller mest vanlig. Selger bedriften din for eksempel matvarer eller skotøy kommer dessuten aldri verditilbudet til å kunne fullstendig digitaliseres.

Det er fremdeles store muligheter for å utnytte digitale nøkkelressurser, som for eksempel å bruke handlingsmønsteret du observerer hos kundene dine når de besøker nettsiden, til å bedre skreddersy produktene og annonseringen din.

Selv bedrifter som Amazon (hvis vi skal holde oss hos de amerikanske gigantene) kan sies å benytte seg av en hybridmodell, siden nettsiden brukes til å selge fysiske produkter. Likevel kan du argumentere for at verditilbudet til Amazon er selve markedsplassen, som tilrettelegger for at andre kan selge fysiske produkter, og i så fall er dette også en fulldigital modell. I det hele tatt byr klassifiseringssystemet på mange gråsoner.Små bedrifter har også mye å tjene

Digitale løsninger er som regel er mer kostnadseffektive enn analoge, som innebærer investering i tidkrevende og dyre analoge prosesser og produksjon. Startups og mindre bedrifter med påfølgende mindre kapital å rutte med, har dermed vel så mye å tjene på å digitalisere forretningsmodellen som det gigantene har.

Vi anbefaler derfor at du kartlegger din forretningsmodell uansett størrelse på bedriften, og går gjennom alle ledd. Sannsynligvis foreligger det en mengde digitale muligheter du ennå ikke har tenkt på.

last ned sjekklisten her