Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi deg en best mulig funksjonalitet og brukeropplevelse.
Du kan lese mer om hvordan vi bruker informasjonskapsler i vår personvernerklæring. Ved å fortsette og benytte siden aksepterer du vår bruk av cookies.

×
Skyløsninger

Hvordan skal vi lykkes med overgangen til skybasert IT?

Overgang til skybasert IT-1

"If you move crap to cloud and virtualize it, you get virtualized cloudy crap. Make sure you spend time on assessment and planning". Dette ble sagt under Gartner Symposium 2019 og videreformidlet til oss som ikke var til stede av vår CTO, Kjell-Tore Espeseth. Utsagnet er en tankevekker og sier noe om den trenden vi har sett de siste årene, hvor det har vært et stort fokus på at alle bedrifter og organisasjoner må «flytte ting til skyen».

Gartner

«Det er ingen grunn til å vente»

I løpet av de siste årene har vi sett flere og flere verktøy som kan migrere våre virtuelle maskiner til skyen med et klikk. Leverandørene har fortalt oss at «xx % av all dataprosessering vil være flyttet til skyen innen 20xx», «det ikke er noen grunn til å vente» og «alt blir mye enklere i skyen».

De forskjellige skyleverandørene konkurrerer om å få flest mulig kunder til å flytte sine servere til deres skyplattformer, for på den måten å kunne vise seg som den største og beste leverandøren. Det er selvsagt viktig i et marked hvor det er mange om beinet, og ettersom kundene oppfatter en sammenheng mellom kvantitet og kvalitet – om dette er reelt eller ikke.

Med andre ord: Skyleverandøren med flest kunder oppfattes som den som leverer tjenester av høyest kvalitet.

Sannheten er nok at samtlige kommersielle aktører i skyen leverer tjenester av god nok kvalitet. Å ta de rette valgene rundt hvordan vi migrerer tjenester vil være av avgjørende betydning – både for sluttkunde og oss tradisjonelle driftsleverandører.

Les mer: Intervju med Pelagia: Veien til skyen – fra gamle tradisjonelle IT-systemer til moderne, skybaserte løsninger

[FÅ TILGANG TIL WEBINAR] BORN IN CLOUD!

Er det egentlig nødvendig å flytte alle virtuelle maskiner?

Det er også svært viktig gjøre en grundig vurdering av hva den enkelte kunde trenger. Det er relevant å spørre om det virkelig er nyttig å flytte alle virtuelle maskiner fra et datasenter på landjorden til et annet i skyen?

Skyleverandørenes svar på dette er ofte: Yess! *
Det korrekte svaret er: It’s complicated!

*Microsoft er kanskje den leverandøren som har kommet lengst i å være nyansert i dette spørsmålet.

Sky er rett hvis det implementeres med vett!

Før vi tar stilling til dette spørsmålet er det viktig å gjøre noen vurderinger – gjerne i samarbeid med en partner med kjennskap til både on premise og skybaserte leveranser. Det bør ikke være økonomisk motivasjon fra leverandørens side som skal være driveren for å flytte din bedrift fra bakke til sky.

Alle virtuelle maskiner må evalueres før de flyttes. Et eksempel er den virtuelle maskinen som kjører på gammel maskinvare. Dersom du velger å flytte denne til for eksempel Microsoft Azure uten å gjøre en grundig vurdering vil den kunne koste 30–40 % mer enn den hadde gjort om du hadde latt den bli værende i ditt gamle datasenter.

Finn en god partner

Som beslutningstaker i en bedrift bør du stille deg spørsmålet: Hvorfor skal jeg migrere mine virtuelle maskiner? Du bør også reflektere over hvordan skal du skal spare penger på en migrering. Mange ser at det i slike situasjoner kan være mye god støtte i en strategisk partner som kan gjennomføre en vurdering av dagens situasjon før du får en anbefaling om hvorvidt det vil lønne seg å migrere eller ikke.

Grundige vurderingsprosesser og kostnadsbesparelser

Vi i Visolit vurderer alltid om en gitt maskin skal migreres eller ikke før vi kommer med en anbefaling til våre kunder. I en vurderingsprosess ser vi blant annet på antall CPUer, klokkefrekvens og minnehastighet og sammenligner dette med de virtuelle maskintypene som er tilgjengelige i Azure.

Siden maskiner som tilbys i Azure kjører på svært moderne maskinvare, er det sannsynlig at vi kan redusere antall CPUer når maskinen flyttes. Videre er det ikke sikkert det er nødvendig at maskinen kjører 24 timer i døgnet. Dersom vi i tillegg reserverer datakraften for ett eller tre år vil prisen reduseres ytterligere. Når vi har gjort disse øvelsene kan vi se besparelser på 30–40 % sammenlignet med en klassisk bakkeleveranse.

Nytt av året er Microsofts åpning av Azure datasentre i Norge. Dette er helt i tråd med Visolits strategi og innebærer at alle våre kunder får tilgang til deres skyplattform. Microsoft Azure skyplattform er skalérbar og velegnet for det norske markedet, samtidig som den tilfredsstiller strenge krav til sikkerhet, compliance og datalagring.

Les mer: 3 grunner til å velge Visolit som din teknologiske samarbeidspartner


Utarbeidet rammeverk

Som rådgivende part bruker vi gjerne et rammeverk som forenkler jobben med å migrere fra bakke til sky. Microsoft har utviklet et rammeverk de har kalt Cloud Adoption Framework for Azure. Dokumentet er på omtrent 1 300 sider, men et prosjekt trenger neppe å benytte hele rammeverket for å være vellykket.

Rammeverket er Microsofts tilnærming til Azure tjenestemigrering og baserer seg på et sett med best pratices samlet inn fra Microsofts ansatte, partnere og kunder. I dokumentet pekes det på nyttige vurderings- og migreringsverktøy i tillegg til at det kan brukes for veiledning og instruksjon. Dette bidrar til å forme teknologi, virksomhet og strategi. Overordnet adresserer rammeverket følgende faser i et migreringsprosjekt.

Hva består fasene av?

Her følger en kjapp oppsummering av hvilke punkter de ulike fasene består av:
Migreringsprosjekt Strategy

 • Forstå motivasjonen
 • Hvorfor skal vi migrere?
 • Hvilke fordeler gir det oss?

Plan

 • Vurdere (sky-)effektiviseringens fem R-er: Rehost, Refactor, Rearchitect, Rebuild og Replace
 • Klargjøring av organisasjonen
 • Opplæring av personell -> korrekte ferdigheter
 • Utforme en cloud adoption plan

Ready

 • Azure Readiness Guide
 • Klargjør IT-miljøet
 • Verifisér best practices

Adopt

 • Migrere
 • Videreutvikle

Govern

 • Metodikk
 • Referansemåling
 • Innføre best practices
 • Utvikle modenhet

Manage

 • Lage baselines for drift
 • Implementere driftsmodell (tradisjonell kontra DevOps)
 • Utvikle modenhet

Dette er ikke det eneste rammeverket eller den eneste tilnærmingen som finnes. Det viktigste er likevel å være klar over at det er hjelp å få når du vurderer flytting til skyen. På den måten unngår du «virtualized cloudy crap».

New call-to-action