Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi deg en best mulig funksjonalitet og brukeropplevelse.
Du kan lese mer om hvordan vi bruker informasjonskapsler i vår personvernerklæring. Ved å fortsette og benytte siden aksepterer du vår bruk av cookies.

×
Skytjenester

Hvordan sørge for sikre og lønnsomme skytjenester?

Finn ut hvordan du kan sørge for sikre og lønnsomme skytjenester for din bedrift, som igjen kan utvikle både fleksibilitet og effektivitet. 
SafeCloud Visolit_blå

Skytjenester, eller Cloud Computing, betyr for mange virksomheter økt innovasjon, bedre fleksibilitet og økt effektivitet. Skytjenester krever investeringer, men hvordan sørger man for sikre og lønnsomme skytjenester?


Det er ingen tvil om at en rekke virksomheter kan dra stor nytte av å investere i skyløsninger. Ikke bare kan du enkelt skalere tjenesten etter dine behov og få tilgang til skyen hvor som helst og når som helst - du får også tilgang til den nyeste teknologien, de nyeste innovasjonene og du slipper majoriteten av kostnadene ved å ha lokal infrastruktur.

Som med alt annet er man nødt til å investere når man velger å adoptere tjenester i Cloud. Din virksomhet bør derfor tenke grundig gjennom hvor mye dere er villige til å investere, og prioritere kravene dere har til tilgjengelighet, funksjonalitet, infrastruktur og sikkerhet.

[LAST NED] SJEKKLISTE FOR DIGITAL FORRETNINGSUTVIKLING

Lønnsomme skytjenester-skalerbarhet 

Skytjeneste krever som sagt minimalt eller ingen lokal infrastruktur, dette vil endre investerings- og kostnadsbildet for IT (fra capex til opex). Man vil nok ikke oppleve at de totale kostnader samlet sett blir lavere, men fleksibiliteten knyttet til uttak av ny funksjonalitet, samt optimalisering av kapasitet gir en unik mulighet til god kontroll. Prismodellen for skytjenester, med måling av og betaling for bruk, gjør også at kostnadene blir mer transparente.

Les mer: Visolit med gode råd om sikkerhet

Betaling av skytjenester baseres vanligvis på bruk. Det er derfor helt essensielt at man har oversikt over egne brukere, samt hvor mye kapasitet din virksomhet har, og vil ha behov for. Det er vanligvis to måter skyleverandører fakturerer på.

  1. Betaling målt etter forbruk (ofte IAAS/PAAS kapasitet)
  2. Betaling per bruker (ofte SAAS tjenester)

For å sikre kontroll på kostnader og bruk av dine skytjenester er det sentralt å etablere strukturer for forvaltning – govenance. Roller, tilganger, tjenester og terskelverdier for hva den enkelte har lov til å gjøre er viktig. Uten denne strukturen vil kostnader og bruk komme helt ut av kontroll.

Følgende hovedmål er viktig å etablere og forankre

  • Skap trygghet
  • Skaff kompetanse
  • Etabler kontroll

Infrastruktur, tjenester og funksjoner i Cloud vil på alle måter kreve at man tenker på sikkerhet i alle ledd. Truslene forsvinner ikke med adopsjon av tjenester i Cloud. Les forøvrig mer om dette tema her: Slik ivaretar Visolit sikkerheten når hele forretningen er i skyen  

Finn en leverandør som sørger for kontroll og sikkerhet 

Når man flytter virksomhetens kjernesystemer opp i Cloud, settes det store krav til kontroll og sikkerhet.

Før du tar kontakt med en leverandør må du skape deg oversikt og innsikt. Det kan gjøres ved hjelp av rådgivning, verktøy og systemer som analyserer og finner dine sårbarheter (sikkerhetsgjennomgang og sårbarhetsanalyse).

Bruk leverandører som er sikkerhetssertifisert. For eksempel har Visolit ISO 27001-sertifisering. ISO 27001 er en standard innen informasjonssikkerhet.

Teknologi er ingenting uten menneskene bak. Det kan derfor være fornuftig å sjekke om leverandøren dere vurderer har sikkerhetskompetanse som holder seg oppdatert på det stadig endrede trusselbildet og som kan gi råd i forhold til hvilke sikkerhetstiltak din bedrift bør gjøre. Les mer: Visolit med gode råd om sikkerhet.

last ned sjekklisten her