Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi deg en best mulig funksjonalitet og brukeropplevelse.
Du kan lese mer om hvordan vi bruker informasjonskapsler i vår personvernerklæring. Ved å fortsette og benytte siden aksepterer du vår bruk av cookies.

×
IT-sikkerhet

[Infographic] Dette er truslene som kan ramme deg

Risikoen for å bli rammet av dataangrep har aldri vært større, og datasikkerhet er desto viktigere.

Datasikkerhet

I 2018 utformet Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) rapporten «Et sikkert digitalt Norge – IKT-risikobilde 2018». I rapporten slås det fast at den digitale risikoen øker i takt med at det stadig produseres og lagres mer digital informasjon som må ivaretas, samtidig som flere aktører truer oss og utfordrer vår sikkerhet.

Trusselbildet henger også sammen med at de aller fleste av våre arbeidsprosesser er i ferd med å bli helt digitalisert og at vi lagrer viktig informasjon på servere og i skyen. Høy grad av digitalisering og stadig flere trusler er årsaken til at alle virksomheter må sørge for tilstrekkelig beskyttelse av sine data.

Er du usikker på hvilke trusler du kan være utsatt for og må beskytte deg mot? Vi gir deg en innføring.

[LAST NED] SJEKKLISTE FOR DIGITAL FORRETNINGSUTVIKLING


Hva er egentlig datasikkerhet?

Når det gjelder datasikkerhet er det tre hovedfaktorer som er spesielt viktige: mennesker, rutiner og teknologi. For å sikre at du er tilstrekkelig sikret mot digitale trusler må du vurdere hvordan din virksomhet forholder seg til alle disse tre.

Det innebærer at alle menneskene i din virksomhet må ha grunnleggende kunnskap om datakriminalitet og -sikkerhet. Dette er spesielt viktig fordi hele en av to norske bedrifter melder om at de har blitt utsatt for svindelforsøk via e-post og at en stor andel av de ansatte informerer om at de sannsynligvis ikke hadde meldt ifra til IT-avdelingen om de hadde blitt utsatt for et slikt angrep.

Sørg derfor for at dere har investert tilstrekkelig med tid i internopplæring slik at alle handler forsvarlig og kjenner til de ulike rutinene og faresignalene.

Dere må i tillegg ha lagt ned et grundig arbeid i utarbeidelsen av rutiner og prosesser for hva som skal gjøres dersom dere skulle være uheldige og bli utsatt for et angrep. I likhet med rutinene ved fysiske trusler som brann og ran, må alle ansatte også trenes i hvordan de skal reagere når de blir utsatt for digitale trusler eller andre former for datakriminalitet.

Les mer: Er vi nordmenn for naive når det gjelder datasikkerhet?


Lær deg å kjenne igjen digitale trusler

Til sist er det naturligvis også viktig å få oversikt over situasjonen og ta i bruk de teknologiske hjelpemidlene som finnes på markedet. Beskytt all hardware som datamaskiner, mobile enheter og rutere, men også servere i skyen, ved å ta i bruk brannmurer, DNS-filtrering, malware-beskyttelse og andre sikkerhetsløsninger.

Når alle forholdsregler er tatt, hvordan skal du kunne kjenne igjen truslene som kan ramme deg, og hvordan unngår du at de infiltrerer nettverket og/eller datamaskinen din? Vi gir deg en rask innføring i de vanligste formene for datakriminalitet slik at du kan gjenkjenne det om du blir utsatt for et angrep.

Infographic digitale trusler


Hvordan redusere risikoen for å bli angrepet?

Vår gjennomgang viser bare noen av de vanligste angrepene du kan bli utsatt for. Det finnes dessverre mange flere trusler der ute – og det kommer stadig nye på banen. For kort tid siden ble det for eksempel oppdaget at svindlere har funnet et smutthull i Google Calendar som kan brukes til å angripe brukere verden over.

Helt avslutningsvis gir vi deg tre nyttige tommelfingerregler du bør følge for å unngå å bli svindlet:

  • Husk at det som virker for godt til å være sant, sannsynligvis er det.
  • Vær oppmerksom hvis avsender understreker at det haster veldig.
  • Vit at lenker som ser rare og mistenkelige ut, ofte er nettopp det.

last ned sjekklisten her