Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi deg en best mulig funksjonalitet og brukeropplevelse.
Du kan lese mer om hvordan vi bruker informasjonskapsler i vår personvernerklæring. Ved å fortsette og benytte siden aksepterer du vår bruk av cookies.

×
Digitalisering

Kunstig intelligens (AI) og maskinlæring – Hva er det?

Kunstig intelligens har eksistert rundt oss i mange år og teknologien har fått bred omtale. Men hvordan vil teknologien bli brukt i fremtiden?

AI-1

Både kunstig intelligens og maskinlæring har blitt en del av hverdagen vår - nesten uten at vi tenker over det. Men hvilke muligheter åpner egentlig denne teknologien for?

I denne artikkelen gir vi deg en rask innføring i kunstig intelligens og maskinlæring. Her får du svar på hva det er, hvordan det kan brukes og hvilken rolle det vil spille i nær fremtid.

[BEST PRACTICES] FOR DEG SOM IT-ANSVARLIG

Hva er kunstig intelligens?

Ifølge Regjerningen.no kan kunstig intelligens defineres som systemer som «utfører handlinger, fysisk eller digitalt, basert på tolkning og behandling av strukturerte eller ustrukturerte data, i den hensikt å oppnå et gitt mål.»

Det betyr at vi ved hjelp av kunstig intelligens kan fortolke informasjon som hentes inn fra ulike kilder og kjenne igjen mønstre. Ved hjelp av maskinlæring kan dette forbedres fortløpende.

Kunstig intelligens i fremtiden

Teknologirådet er blant institusjonene som undersøker utviklingen av kunstig intelligens i Norge. I rapporten Kunstig intelligens – muligheter, utfordringer og en plan for Norge stiller en ekspertgruppe blant annet spørsmålet: Kan vi stole på maskinene?

Spørsmålet sier noe om utfordringene verden står overfor i disse dager og utviklingen i årene som kommer. Etter hvert som kunstig intelligens blir en stadig større del av hverdagen vår, må vi sørge for at samfunnet har grunnleggende kunnskap om og forståelse for hvordan det fungerer.

Dette er et av de områdene hvor kunstig intelligens utvikler seg mest. Ekspertene jobber med å sikre at beregningene vi forholder oss til kan ettergås, at de er gjennomsiktige og at vi kan forstå bakgrunnen for avgjørelser som fattes ved bruk av kunstig intelligens.

Utvikling av AI

Mye av utviklingen innen AI handler om å finne metoder for å sikre transparens og sporbarhet. Ettersom bruken av denne teknologien øker og sprer seg til stadig større områder, vokser også behovet for mer åpenhet og flere muligheter til å vise hvordan algoritmene fungerer.

For at du skal få en oversikt over hva fremtiden bringer og sikre at bedriften din forblir konkurransedyktig, deler vi noe av det ekspertene er opptatt av ved kunstig intelligens og hvordan vi kommer til å bruke teknologien i nærmeste fremtid.

Kunstig intelligens - utfordringer og muligheter i årene som kommer

Digitalisert, oppdatert og konkurransedyktig

Denne teknologien utvikler seg raskt og kommer til å ha stor innvirkning på næringslivet, ledere i offentlig og privat sektor og på alle oss andre. Som leder vil du bruke mindre tid på administrerende arbeidsoppgaver, datainnsamling og analyse. Samtidig vil du bli stilt overfor nye problemstillinger som ansvarsfordeling dersom en algoritme begår en feil. Bedrifter og organisasjoner vil merke at stadig flere arbeidsoppgaver og rutiner kan automatiseres og effektiviseres, og privatpersoner vil blant annet oppleve en mer tilpasset virkelighet.

Vi trenger et sterkt fagmiljø i Norge for å henge med på denne utviklingen og ikke falle bak giganter som Kina og USA. Vi må også sørge for at norske bedrifter ser mulighetene som finnes i kunstig intelligens og bruker sin kompetanse til å utvikle nye løsninger.

Det finnes allerede fagmiljøer innenfor kunstig intelligens her til lands, blant annet NAINE - et nettverk for forskere og kommersielle aktører som SINTEF Digital er ansvarlige for å bygge opp. Det er likevel ikke til å komme utenom at mye av utviklingen vil finne sted i bedrifter og organisasjoner som utforsker og legger til rette for bruk av kunstig intelligens.

Kanskje er tiden inne for at din virksomhet skal ta i bruk eller videreutvikle bruken av kunstig intelligens?

New call-to-action

Kilder brukt i infographic

  1. Forbes om «Ethical Artificial Intelligence»
  2. Verktøy for å avsløre feilkilder: IBM, Watson, Facebook og Accenture
  3. Gartner og Forbes om «Explainable Artificial Intelligence»
  4. Builtin.com om broken av maskinlæring og kunstig intelligens i Seattle
  5. Fairmlbook.com om rettferdighet, ansvar og transparens i maskinlæring
  6. Accenture om forbrukeres forventinger
  7. Forbes om portneren Connie