Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi deg en best mulig funksjonalitet og brukeropplevelse.
Du kan lese mer om hvordan vi bruker informasjonskapsler i vår personvernerklæring. Ved å fortsette og benytte siden aksepterer du vår bruk av cookies.

×
Digitalisering

Infographic: Kunstig intelligens (AI) – Hvordan ser fremtiden ut?

AI-1

Teknologirådet er blant institusjonene som undersøker utviklingen av kunstig intelligens i Norge. I rapporten Kunstig intelligens – muligheter, utfordringer og en plan for Norge stiller en ekspertgruppe blant annet spørsmålet: Kan vi stole på maskinene?

Spørsmålet sier noe om utfordringene verden står overfor i disse dager og utviklingen i årene som kommer.

[BEST PRACTICES] FOR DEG SOM IT-ANSVARLIG

Større forståelse og flere muligheter

Kunstig intelligens har eksistert rundt oss i mange år allerede og teknologien har fått bred omtale, men hva har egentlig skjedd den siste tiden? Hvordan vil kunstig intelligens bli brukt i fremtiden?

Det er ikke lenge siden mange så på kunstig intelligens som noe fjernt, fremmed og robotaktig. I dag har vi fått en større forståelse for hva kunstig intelligens er og hvordan teknologien kan brukes. Det betyr imidlertid ikke at utviklingen har stoppet opp. Og nettopp derfor trekkes nye former for kunstig intelligens frem som en av de ti største strategiske teknologitrendene for årene som kommer på Gartners teknologimesse for IT-sjefer og ledere verden over i Barcelona høsten 2019.

Transparens og sporbarhet i AI

Det nye er blant annet vekten på transparens og sporbarhet ved bruk av kunstig intelligens. Ettersom bruken av denne teknologien øker og sprer seg til stadig større områder, vokser også behovet for mer åpenhet og flere muligheter til å vise hvordan algoritmene fungerer.

For at du skal få en oversikt over hva fremtiden bringer og sikre at bedriften din forblir konkurransedyktig, deler vi noe av det ekspertene er opptatt av ved kunstig intelligens og hvordan vi kommer til å bruke teknologien i nærmeste fremtid.

Kunstig intelligens - utfordringer og muligheter i årene som kommer

Digitalisert, oppdatert og konkurransedyktig

Denne teknologien utvikler seg raskt og kommer til å ha stor innvirkning på næringslivet, ledere i offentlig og privat sektor og på alle oss andre. Som leder vil du bruke mindre tid på administrerende arbeidsoppgaver, datainnsamling og analyse. Samtidig vil du bli stilt overfor nye problemstillinger som ansvarsfordeling dersom en algoritme begår en feil. Bedrifter og organisasjoner vil merke at stadig flere arbeidsoppgaver og rutiner kan automatiseres og effektiviseres, og privatpersoner vil blant annet oppleve en mer tilpasset virkelighet.

Vi trenger et sterkt fagmiljø i Norge for å henge med på denne utviklingen og ikke falle bak giganter som Kina og USA. Vi må også sørge for at norske bedrifter ser mulighetene som finnes i kunstig intelligens og bruker sin kompetanse til å utvikle nye løsninger.

Det finnes allerede fagmiljøer innenfor kunstig intelligens her til lands, blant annet NAINE - et nettverk for forskere og kommersielle aktører som SINTEF Digital er ansvarlige for å bygge opp. Det er likevel ikke til å komme utenom at mye av utviklingen vil finne sted i bedrifter og organisasjoner som utforsker og legger til rette for bruk av kunstig intelligens.

Kanskje er tiden inne for at din virksomhet skal ta i bruk eller videreutvikle bruken av kunstig intelligens?

New call-to-action

Kilder brukt i infographic

  1. Forbes om «Ethical Artificial Intelligence»
  2. Verktøy for å avsløre feilkilder: IBM, Watson, Facebook og Accenture
  3. Gartner og Forbes om «Explainable Artificial Intelligence»
  4. Builtin.com om broken av maskinlæring og kunstig intelligens i Seattle
  5. Fairmlbook.com om rettferdighet, ansvar og transparens i maskinlæring
  6. Accenture om forbrukeres forventinger
  7. Forbes om portneren Connie