Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi deg en best mulig funksjonalitet og brukeropplevelse.
Du kan lese mer om hvordan vi bruker informasjonskapsler i vår personvernerklæring. Ved å fortsette og benytte siden aksepterer du vår bruk av cookies.

×
Outsourcing

Hvordan velge mellom intern drift eller outsourcing til skyen

Vi lister opp de viktigste forskjellene som kan hjelpe deg å ta en beslutning.

intern-drift-eller-outsourcing.png

Det kan være vanskelig å bestemme seg for om et internt datasenter eller ekstern skytjeneste er best for din bedrift. Her er de viktigste forskjellene som kan hjelpe deg med å ta en beslutning.

Kostnad

Selv den mest kvalitetsbevisste IT-sjef er nødt til å ta penger med i betraktningen, så det vil være et naturlig sted å starte. Det dyreste du kan gjøre er å etablere et eget datasenter,da du i så fall blir nødt til å betale for alt utstyret selv, ansette en hel stab til å drifte, og ikke minst sette av kontorplass.

En ekstern skyløsning har økonomi som et av sine største salgsargumenter, siden du øyeblikkelig kan inngå et abonnement, og betale for en avtale tilpasset ditt behov. Ettersom IT-selskapet allerede sitter på serverplass, programvare og ekspertise, fordelt på en stor kundebase, betaler du bare for en brøkdel av alt sammen.

Vær likevel varsom med å kun tenke økonomi når du inngår en avtale med et IT-selskap. Alle kan sette sammen en halvhjertet og billig løsning, men du vil sannsynligvis ha en viss kvalitet på det hele også.

Kontroll og sikkerhet

Inntil nylig har interne datasentre vært veien å gå for dem som krever total kontroll. Med all data lagret på egen hardware, gjerne fysisk på bedriftens premisser, og med egne ansatte til å drifte, kan du være sikker på at sikkerheten er 100 prosent på deres egen kappe. Det har også vært den eneste muligheten for bedrifter med krav fra kunder eller samarbeidspartnere om å lagre nøkkelinformasjon innenfor landegrensene.

IT-leverandører vil likevel kunne argumentere godt for at de besitter minst like mye kunnskap om sikkerhet som det en intern IT-avdeling ville ha gjort. Skyløsninger krever ekstra kryptering, da de går over internett, men enhver profesjonell IT-leverandør vil løse dette uten problemer. I tillegg gir Azure Stack nå muligheten til å bruke Azure-infrastrukturen, og samtidig lagre data på lokale datasentre. I praksis er det altså fortsatt forsvarlig å gå for begge deler, men argumentene for å drifte eget datasenter begynner for alvor å viskes ut av nye og bedre muligheter.

Les også: Hvorfor du bør velge Azure Stack fremfor "Big Azure"


Spesialbehov

Har din bedrift helt unike behov, er det gode argumenter for begge alternativer. Tilhengere av intern drift vil si at det er lettere å skreddersy noe til fingerspissene om du bygger det fra grunnen av selv. Det stemmer selvsagt, men ofte er ikke behovene man har så unike som man kanskje tror.

Skytjenestene kan skilte med mange forskjellige kunder, og vil derfor ha erfaring med mange forskjellige behov. Det vil ofte være mulig å plukke og velge features du trenger (for eksempel i Microsoft Azure), og å altså sette sammen din egen pakke i samarbeid med IT-leverandøren.

Det smarteste å gjøre her er altså å forhøre deg med IT-leverandør om hva som er mulig, og heller å gå for internt datasenter som backupløsning om ikke svarene du får er tilfredsstillende.

Les også: Burde jeg velge en stor eller liten IT-leverandør?

Skalering

Når vi snakker om skalering er det egentlig bare eksterne IT-leverandører som kan levere innenfor en rimelig pris. Av samme grunn som at det er dyrt å etablere sitt eget datasenter, er det dyrt å utvide det. Nytt utstyr, oppdatert programvare, flere ansatte, større kontorplass – og alt dette kontinuerlig ettersom bedriften vokser.

En ekstern leverandør vil allerede ha forskjellige abonnementer for kunder av forskjellig størrelse,så alt du trenger å gjøre her er å ta en telefonsamtale eller sende av gårde en mail for å oppgradere.

Jevnt over ser vi altså at det lønner seg å gå for en utenforstående IT-leverandør. Interne datasentre er i stor grad en levning av fortiden, da eksterne parter ikke kunne tilby like gode løsninger som man kunne realisere på egen hånd. Om du har veldig spesielle behov, og budsjett ikke er noen faktor, kan du likevel vurdere internt datasenter, men da anbefaler vi å se på det som en siste utvei.

last ned sjekklisten her