Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi deg en best mulig funksjonalitet og brukeropplevelse.
Du kan lese mer om hvordan vi bruker informasjonskapsler i vår personvernerklæring. Ved å fortsette og benytte siden aksepterer du vår bruk av cookies.

×
Outsourcing

Slik får du IT-systemer som jobber effektivt for bedriften

Det er dyrt med dårlige IT-systemer! Her er våre tips til hvordan du kan gjøre de så effektive som mulig.

Dårlige IT-systemer kan betyr store kostnader for bedriften. Det er viktig å velge riktige systemer og gjøre de så effektive som mulig. I denne artikkelen deler vi våre beste tips for å gjøre IT-systemene så effektive som mulig. 


1. Bytt ut utdaterte systemer

Såkalte legacy-systemer er et pengesluk for mange bedrifter. Dette er programmer og applikasjoner som henger igjen fra tidligere, uten noen aktiv utvikling eller forvaltning. Ofte har man bare aldri spurt seg om de fortsatt trengs, eller kanskje noen få fremdeles bruker dem selv om de ikke gjør noen særlig nytte totalt sett. 

Mange ganger beholdes gammel teknologi også fordi noen har tenkt det vil koste for mye å bytte det ut: «If it ain’t broken, don’t fix it.» Men om bedriftens største ambisjon er å ikke være «broken», er det kanskje på tide å vurdere om man ikke sikter litt vel lavt.

Dårlige eller utdaterte IT-systemer er mindre effektive, har mindre støtte om noe går galt, og er mer utsatt for trusler. Kort sagt – pengene du sparer på å ikke kjøpe nytt, går fort bare til vedlikehold av det gamle i stedet. 

Nye konkurrenter med sprekere løsninger vil samtidig kunne skyve dere helt av banen. Det er dette vi snakker om når vi snakker om digital disrupsjon. Hold derfor alltid et øye åpent etter digitale løsninger som kan tilføre bedriften ny verdi. 

2. Fokuser på forenkling

Jo flere deler IT-løsningene deres består av, jo flere steder kan ting gå galt. Er du nødt til å inkorporere en mengde gamle løsninger i bedriftens nye strategi, blir den fort uhåndterlig – for ikke å snakke om kostnadene for å vedlikeholde en rekke unødvendige avtaler.

Som i bedriften ellers er samkjøring nøkkelen. En helhetlig, strømlinjeformet løsning hvor alle delene fungerer godt sammen kan gjøre underverker for effektiviteten. Dette innebærer gjerne å flytte så mye som mulig over til skyen, slik at du har alt på ett sted – alltid tilgjengelig, og godt beskyttet. 

Det er nesten alltid billigere å gjøre ting digitalt, enn å ha fysiske løsninger på premissene. Selskapene med en så digital forretningsmodell som mulig er som regel dem med færrest utgifter.
 

3. Du investerer for mye – eller for lite – i IT

Å skulle drifte sin egen IT er en hårfin balansegang, og det ender ofte opp med at du betaler enten for mye eller for lite. Konsekvensene av begge deler er egentlig ganske åpenbare:

Bruker du for lite penger på IT vil ikke ressursene strekke til, og du vil på sikt tape penger siden ikke IT-avdelingen klarer å holde tritt med bedriftens behov. Velger du derimot å overinvestere vil det jo per definisjon bety at du betaler mer enn du trenger for hardware, programvare eller bemanning. Det kan være vanskelig å nedskalere etter at investeringen er gjort. 

Skal du drifte selv er du altså avhengig av å ha stålkontroll på hva bedriften faktisk trenger. Ofte er outsourcing den smarteste løsningen, siden du slipper å kjøpe inn alt selv, og enkelt kan justere avtalen etter behov.

4. Ikke betal for tjenester du ikke trenger

Som leverandør av utsatte IT-tjenester ville det selvsagt vært rart om ikke vi mente at outsourcing er en smart løsning for mange bedrifter. Samtidig er det også her flere fallgruver å se opp for.

Mange skyleverandører opererer med pakkeløsninger som inkluderer en mengde tjenester du strengt tatt ikke har behov for. Les alltid grundig gjennom avtaleforslaget for å oppdage disse.

Det beste er å finne en leverandør som lar deg sette sammen det du trenger selv, uten å binde deg til en ferdiglaget pakke. Så kan du heller utvide eller kutte ned ved behov – først da får du virkelig mest mulig ut av outsourcingen.
 

Så hvor skal du begynne?

Gjør en gjennomgang av alle IT-systemene som finnes i bedriften, og spør deg selv hvorvidt de forskjellige delene faktisk trengs. Kan de forenkles? Burde de utfases? Burde de tvert imot oppgraderes?

Etter en slik gjennomgang stiller du sterkt rustet til å komme i gang med forenklingen.

Trykk på knappen for å laste ned sjekklisten: Slik velger du riktig IT-leverandør