Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi deg en best mulig funksjonalitet og brukeropplevelse.
Du kan lese mer om hvordan vi bruker informasjonskapsler i vår personvernerklæring. Ved å fortsette og benytte siden aksepterer du vår bruk av cookies.

×
Digitalisering

Smartere IT-strategi

Hvordan jobber din bedrift med IT-strategi? Og hvordan kan den forbedres og bli «smartere»?

smartere-it-strategi-blog-festured

En god IT-strategi kan skyte fart på forretningsutviklingen. I tillegg kan den bidra til at dere klatrer opp på seierspallen i markedet. Men hvordan jobber dere med IT-strategi i bedriften i dag? Og hvordan kan den forbedres og bli «smartere»? 

IT – stadig viktigere for virksomhetenes suksess  

Å ta i bruk IT til forretningsutvikling krever at bedriftsledere forstår teknologiens muligheter. Men hvordan kan din bedrift sørge for at alle løper i samme retning? Det er viktig å bli enige om en IT-strategi som gir bedriften konkurransekraft, sikrer at alle har samme mål og at dere er enige om hvilke tiltak som skal til for å ruste virksomheten for fremtiden.

I en definisjon fra Handelshøyskolen BIs senter for digitalisering heter det at digitalisering er transformasjonen fra IT som støttefunksjon til IT som en del av organisasjonens DNA. Det innebærer at foretaksmodell, organisasjon og prosesser bør være designet for å utnytte dagens, og morgendagens, teknologi. Her har IT-sjefer og CDOer en viktig rolle, og spørsmålet om digitalisering og innovasjon bør være tema i ledermøtene.

Les også: Hvordan bygge bro mellom eksisterende og nye løsninger?   

[LAST NED] SJEKKLISTE FOR DIGITAL FORRETNINGSUTVIKLING   

Digital strategi eller IT-strategi?  

I forbindelse med forretningsutvikling snakkes det ofte om digital strategi, men hva er egentlig forskjellen mellom en digital strategi og en IT-strategi? I sin guide til digitalt transformasjonsarbeid beskriver Direktoratet for forvaltning og IKT forskjellen slik:  

«IT-strategien er mer teknologiorientert enn den digitale strategien, og tar for seg områder som infrastruktur, IT-arkitektur, standardisering, informasjonssikkerhet og løsningsvalg. Dette er typisk IKT-relaterte fagområder som gjør virksomheten i stand til å gjennomføre og ivareta sine mål og oppgaver.»

Den digitale strategien gir føringer for hvordan virksomheten skal utnytte digitalisering når den organiserer, utvikler, produserer og leverer sine tjenester. Virksomheten skal angi målsettinger for arbeidet med digitale løsninger og definere hvilke områder som skal prioriteres. En digital strategi skal i tillegg se på hvordan virksomheten kan løse sine oppgaver på nye måter, og hvilke muligheter digital teknologi kan gi for både produksjon og bruk av offentlige tjenester.

Les også: Hva kan skyte fart på bedriftens digitale transformasjon? 

Den digitale strategien og IT-strategien må ses i sammenheng. De to strategiene kan utvikles hver for seg, eller i kombinasjon, men de må uansett henge godt sammen og referere til hverandre på viktige punkter.

Disse punktene er inspirert av Direktoratet for forvaltning og IKTs Overordnet guide til digitalt transformasjonsarbeid. I guiden finner du også en mal for hvordan en digital strategi kan utformes.  

Slik finner du den beste IT-leverandøren for akkurat din bedrift

 

Nå dine mål og få kostnadsreduksjoner med en smartere IT-strategi

Før du skal etablere en ny, og smartere, IT-strategi for din bedrift må du vite hva du ønsker å få ut av strategien. Dette gjøres ved å sette opp mål. Vil du redusere kostnadene, øke omsetningen, forbedre posisjonen i markedet, øke kundetilfredsheten eller sørge for økt sikkerhet rundt data? En smart IT-strategi bør inneholde flere av disse målene, om ikke alle.

Det er i tillegg viktig at strategien understøtter bedriftens visjoner og overordnede strategier. En god IT-strategi legger føringer for bedriftens forretningsutvikling og synliggjør verdien i IT-investeringene.

Det kan være smart å starte med å kartlegge dagens situasjon i bedriften. Slik ser du hvilke punkter bedriften kan bli bedre på. En god IT-strategi vil gjøre din bedrift bedre rustet for endringer og kontinuerlig forbedring.  

Les også: Visolit med gode råd til sikkerhet

 

På tide å gjøre noe med egen IT-strategi?

Har din bedrift en IT-strategi i dag? Jobber dere med de ovennevnte målene allerede? En god og smart IT-strategi skal sørge for at din bedrift tar to steg frem, og helst ingen tilbake. Du bør derfor se på den nåværende IT-strategien, og vurdere om den bidrar til at forretningen videreutvikles.  

Hva slags IT-kompetanse har dere i bedriften? For å kunne legge til rette for en smart IT-strategi lønner det seg å ha kompetanse og en god forståelse av hvordan IT kan bidra til forretningsutvikling.

Har din bedrift vært inne på tanken om å outsource IT-driften til en tjenesteleverandør med god erfaring og sterk kompetanse? Ved å outsource til en ekstern IT-leverandør kan du få tilgang til et kompetansemiljø som ofte er større enn du har i egen bedrift. De fleste IT-leverandører vil også kunne gi en økt trygghet. Les flere grunner til å outsource driften av IT her.

last ned sjekklisten her