Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi deg en best mulig funksjonalitet og brukeropplevelse.
Du kan lese mer om hvordan vi bruker informasjonskapsler i vår personvernerklæring. Ved å fortsette og benytte siden aksepterer du vår bruk av cookies.

×
Digitalisering

Teknologitrender som kan bli avgjørende for din virksomhet i 2021

IT-trender for 2021

I 2021 kommer vi til å lære mer om hvordan vi kan effektivisere forskning, forbedre våre analyser av store mengder data og bruke kunstig intelligens til å automatisere enda flere prosesser. Hvis du ikke allerede har satt deg inn i hvilke teknologitrender som kommer til å prege året, er det på tide at du gjør det nå.  

 

Det har blitt sagt at 2020 kastet oss fem år frem i tid hva gjelder bruk av moderne, digital teknologi. Vi har hele tiden vært på vei mot den teknologivirkeligheten som møter oss i 2021, men for mange virksomheter har koronapandemien skutt fart på utviklingen. Derfor har det aldri vært så spennende å se nærmere på hvilke trender som kommer til å være avgjørende for din virksomhet i året som kommer.

I denne artikkelen har vi trukket frem de 5 trendene vi anser som viktigst for det norske markedet.

TEKNOLOGITRENDER SOM VIL PREGE 2021

1. Ultrafleksible arbeidsplasser


2020 revolusjonerte vår forståelse av hjemmekontor. For mange har denne måten å jobbe på gått fra å være en sjeldenhet til å bli standardløsningen. Flere kommer til å ønske å fortsette med å jobbe hjemmefra også i 2021, i alle fall deler av tiden, og arbeidsgiver må legge til rette for at dette kan gjøres på en trygg, effektiv og praktisk gjennomførbar måte for alle arbeidstakere.

Det innebærer selvsagt muligheten for å hjelpe til med å opprette en komfortabel og ergonomisk riktig kontorplass hjemme hos arbeidstakere, men også å ha de digitale hjelpemidlene tilgjengelige utenfor kontorets nettverk. Virtuelle skrivebordgode sikkerhetsløsningerskybasert drift og digitale kommunikasjonsverktøy blir viktigere enn noen gang i 2021.

2. Ren skyteknologi

Skytjenester har revolusjonert det norske arbeidsmarkedet i mange år, men i 2020 har bruken og behovet skutt i været. Virksomhetene som ikke allerede hadde begynt å bruke skyteknologi før 2020, har nærmest blitt tvunget til å komme i gang med det nå. Derfor kommer behovet for og bruken av skytjenester til å være høyere enn noen gang i 2021.

Koronapandemien har blant annet vist oss hvor avhengige vi er av open source-løsninger, offentlige skytjenester og muligheten til å drive rask utvikling for å samarbeide om noen av verdens viktigste oppgaver. I 2020 handlet dette blant annet om å produsere nok ansiktsskjold på en billig og tilgjengelig måte, spore smittespredning og produsere en vaksine på rekordtid. I 2021 kommer det kanskje til å være helt andre ting vi har behov for, men teknologien vi bruker vil være den samme. 
 
Les mer: Tre kunder forteller: Derfor er Visolit vår partner på skytjenester.

3. Quantum computing

I 2020 skrev vi om kvantedatamaskiner (quantum computers). Dette er maskiner med ekstremt kraftige prosessorer som gjør det mulig for oss å løse komplekse utfordringer vi ikke tidligere har vært i stand til å løse.  

Dette er et av fire elementer i en av vår tids store teknologitrender DARQ: Distributed ledgers, artificial intelligence, extended reality og quantum computing. I begynnelsen av 2020 skrev vi at bruk av kvantedatamaskiner nok er det elementet i DARQ som ligger lengst frem i tid. Nå, et år senere, ser vi at vi tok feil. For å håndtere administrasjonen av korona verden over har kvantedatamaskiner blitt tatt i bruk for å overvåke smittespredning, søke etter potensielle vaksiner og utvikle behandlingsmetoder.  

Nå som vi begynner å forstå hvordan teknologien kan brukes er det ingen tvil om at vi kommer til å se mer av dette i 2021 og årene som kommer.  

4. Hyperautomasjon

I likhet med bruk av kvantedatamaskiner var også hyperautomasjon på vår liste over trender som ville prege 2020. Dette er en teknologitrend vi også tar med oss inn i 2021. Virksomheter som ikke for alvor begynte å automatisere sine prosesser i fjor, må gjøre det i løpet av året som kommer dersom de skal fortsette å være effektive og konkurransedyktige i tiden som kommer.

5. 5G-nettverk

I 2020 var det mye snakk om den femte generasjonen med mobilt nettverk. Dette nettverket skal gi både privatpersoner og bedrifter en hastighet som er tilnærmet lik den hastigheten som tidligere kun har vært tilgjengelig via kablet nettverk.

I 2021 vil 5G i enda større grad prege livene våre. Hastigheten i nettverket gir oss ikke bare raskere lasting av sider og bedre strømmeopplevelser, men også langt større muligheter til å bruke avansert teknologi som utvidet virkelighet (augmented reality) og virtuell virkelighet (virtual reality).

Forbes oppsummerer verdien av 5G nettverket ved å understreke at dette og andre avanserte, raske nettverk er teknologien som gjør alle de andre teknologitrendene vi har nevnt her tilgjengelige for oss overalt og til enhver tid. 

Hold deg oppdatert

Vil du lære mer om trendene som kommer til å prege året 2021? Last ned vår gratis oversikt over 10 teknologitrender som vil prege alle norske virksomheter i 2021. 

10 teknologitrender som vil prege 2021