Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi deg en best mulig funksjonalitet og brukeropplevelse.
Du kan lese mer om hvordan vi bruker informasjonskapsler i vår personvernerklæring. Ved å fortsette og benytte siden aksepterer du vår bruk av cookies.

×
Grieg Seafood

Digital reise med rake pøkker

Grieg Seafood ASA er en av verdens ledende oppdrettere av laks, med oppdrettsanlegg i Finnmark, Rogaland, British Columbia (Canada) og på Shetland. På hovedkontoret i Bergen møter vi CIO Trond Kathenes, som kan fortelle om en oppdrettsnæring i rivende utvikling. – Store deler av næringen er inne i en stor digital transformasjon. Vi som næring må bli mer industrialisert og mer digitalt orientert.

– På denne endringsreisen er IT-leverandøren Visolit en viktig samarbeidspartner innenfor skytjenester, systemarkitektur, samhandling og regulær drift og support. Visolit skal hele tiden være oppdatert med nyeste teknologi og trender for å kunne veilede oss i riktig retning, forteller Kathenes.

IMG_2128

 

Visolit er vår IT-avdeling

Kathenes understreker at Grieg Seafood ikke har outsourcet sin IT-avdeling, men at de har insourcet Visolit som en integrert del av virksomheten.

– Visolit er vår IT-avdeling, og vi har løpende og tett dialog. Det muliggjør partneren til å lære og forstå vår forretning og derav kunne gi gode råd i vår digitale utvikling, forteller Kathenes.

Stabile og sikre løsninger er viktig for Grieg Seafood, som har vært kunde av Visolit siden 2011:

– Den gangen hadde vi fokus på å konsolidere og standardisere den teknologiske plattformen. Det var i seg selv en utfordrende oppgave som ble løst gjennom god dialog og tett samarbeid. I alle forhold er det gode og dårlige dager, men det er jo en grunn til at man fornyer etter fem års samvær. Det er fordi det har vært flere solskinnsdager enn regnværsdager. 

Vi opplever å bli hørt når vi varsler om at noe må ordnes, noe som er viktig for alle kunder. Vi skal være en viktig og krevende kunde, uten å være en vanskelig en. Vi forsøker samtidig å være en tydelig kunde, og det er rake pøkker som gjelder, understreker Kathenes med et glimt i øyet.

Administrerer enheter helt ut til der "ingen skulle tru at nokon kunne bu"

Kathenes forteller at sikkerhet og stabilitet i driftsplattformen er helt essensielt for selskapet. 

– Visolit administrerer alle våre enheter. Det tillegger derved Visolit et stort ansvar som geografisk har en spennvidde langt utover regulære kontorlandskap. Vi har anlegg på steder hvor det ikke bor folk og langt utenfor allfarveg. Det gir ekstra utfordringer i forhold til datakommunikasjon og dialog med sluttbrukerne. Vi har standardisert kraftig i hele konsernet. De som sitter med en PC ute på et anlegg i Canada har akkurat samme utstyr og løsninger som her på kontoret i Bergen, understreker Kathenes.

Digital reise – for å forstå fisken bedre

Kathenes deler villig sin kunnskap om markedet og bransjens utfordringer. 

– Hensikten med vår digitale satsing er å forstå fisken bedre, for å kunne ta de riktige beslutningene slik at fisken har best mulige vekstforhold. Vi må, som alle andre som driver med oppdrett av dyr, sørge for at livssyklusen for dyrene er optimale. Det innebærer best mulig vekstvilkår, minst mulig stress, og ved å søke å unngå sykdom og redusere luseproblematikk. 

Dette i seg selv er en krevende øvelse, fordi vi opererer i en åker som vi egentlig kan for lite om i den store sammenhengen. Det er mange parametre som kan påvirke biologien under vann uten at vi har hatt gode nok sensorer til å fange opp og forstå. Vår digitale reise må derfor ha et biologisk fokus, forklarer Kathenes.

Vi har i vår digitaliseringsstrategi introdusert konseptet Grieg Seafood Precision Farming. Dette innebærer en digital utvikling som Visolit er svært delaktig i sammen med oss. Vi må bli enda bedre på datainnsamling og analyse, samt å kunne automatisere ledelsesinformasjon og myndighetsrapportering.

Digital transformasjon handler om kultur og mennesker

Kathenes forteller også om sin rolle som CIO i et stort selskap. 
– Vi står overfor en endring i måten vi jobber på, og vi må få alle med oss på denne endringen. Det hjelper lite å lage nye arbeidsprosesser dersom de som skal utføre oppgavene ikke inkluderes og gis riktig opplæring.

Vi jobber tett med produksjonsmedarbeidere og HR  for å involvere de ansatte i prosjektene vi setter i gang. Dette er ikke tankegods fra et lukket kontor i Bergen, men er saker vi diskuterer med produksjonsansvarlige ute på anleggene, forklarer han.

Det handler også mye om kompetanseutvikling, og vi ønsker å drive frem «Den nysgjerrige medarbeider». Vi ønsker å stimulere til de gode spørsmålene som krever gjennomtenkte svar. Da må vi også applaudere gode løsninger og smarte praktiske tilnærminger.

Faglig oppdatert med Visolit og Gartner

I en jobb som CIO er det viktig å holde seg oppdatert, og Kathenes bruker innsikt både fra utvalgte partnere og fra Gartner. 
– Vi  bruker erfaring og kompetanse fra de som er invitert rundt bordet hos oss for å spille teamet vårt gode. Vi er da heller mer kresen i seleksjonen av partnerne, slik at sammensetningen passer med vår strategi for utvikling.

Næringen trenger bedre beslutningsstøtte

Akvakulturnæringen har ett stykke jobb å gjøre på området datakvalitet generelt, og innenfor parametre som påvirker fiskens miljø spesielt. Denne prosessen er påbegynt, blant annet i regi av nasjonalt ekspertisesenter for sjømatsektoren (NCE Seafood), hvor de største næringsaktørene samarbeider for å løse flere av utfordringene næringen står overfor, sier Kathenes.

I arbeidet er en felles analyseplattform sentral for å kunne utnytte kunstig intelligens og maskinlæring på store mengder innsamlede data fra de respektive næringsaktørene. Får vi bedre faktabasert beslutningsgrunnlag, kan vi ta riktige beslutninger på et tidligere tidspunkt med høyere effekt, avslutter Kathenes.

Om Grieg Seafood

Grieg Seafood ASA er en av verdens ledende oppdrettere av laks, med oppdrettsanlegg i Finnmark, Rogaland, British Columbia (Canada) og på Shetland. Hovedkontoret ligger i Bergen. Til sammen arbeider over 700 mennesker i Grieg Seafood. Grieg Seafood bruker moderne oppdrettsteknologi for å sikre en trygg og ren lakseproduksjon av høy kvalitet.

"På denne endringsreisen er IT-leverandøren Visolit en viktig samarbeidspartner innenfor skytjenester, systemarkitektur, samhandling og regulær drift og support. De skal hele tiden være oppdatert med nyeste teknologi og trender for å kunne veilede oss i riktig retning." - CIO i Grieg Seafood, Trond Kathenes.
Hva vi kan gjøre for deg

Ta kontakt med oss for en uforpliktende prat

Sammen kan vi gå gjennom dine behov, og videreutvikle dine systemer for å møte morgendagens behov.