Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi deg en best mulig funksjonalitet og brukeropplevelse.
Du kan lese mer om hvordan vi bruker informasjonskapsler i vår personvernerklæring. Ved å fortsette og benytte siden aksepterer du vår bruk av cookies.

×
Wist Last & Buss

IT-løsninger rustet for fremtiden

Wist Last & Buss har 13 filialer i Norge og er Nordens største private forhandler av Volvo lastebiler og busser. Sammen med Wist Buss & Last i Sverige omsetter selskapet for omtrent to milliarder kroner og har 600 medarbeidere. I løpet av de siste ti årene har selskapet gjennomgått en digital transformasjon, og i dag finnes det verken papir eller manuelle prosesser i noen av selskapets filialer.

Alt dette administreres av en IT-avdeling bestående av én person. Hvordan er det mulig?


Helt ny løsning fra
HPE

Wist Last & Buss hadde en løsning basert på HPE servere og HPE 3Par all flash kjøpt i 2014. Denne løsningen hadde fungert utmerket siden installasjonen. Våren 2019 investerte Wist Buss & Last i en helt ny HPE SimpliVity-løsning. Dette førte til en vesentlig fornyelse av programvare, samt backup- og nettverksløsninger, og har resultert i et sikkert IT-miljø med minimalt med nedetid.

– Vi byttet ut en 5 år gammel VmWare-løsning med 3-par lagringsløsning. Installasjonen av løsningen ble foretatt av HPE sammen med Visolit, og selve migreringen kjørte vi delvis mens alt var i produksjon. Vi flyttet til og med servere over til ny løsning uten at brukere merket noe som helst. Imponerende!

Dette sier IT-sjef i Wist Last & Buss AS, Frode Karlsen, om leveransen fra Visolit og HPE.

 

HPE SimpliVity

Med HPE SimpliVitys hyperkonvergerte infrastruktur og datasentre kan alle virksomhetens teknologiske enheter samles i én boks. Denne ene boksen består av fire enheter:

  • en server som handler alle dataene
  • en lagringsenhet
  • en nettverksmodul
  • en back up-modul

Simplivity_Chart-1024x761

Det er mange fordeler ved et hyperkonvergert datasenter som HPE SimpliVity. Først og fremst er dette en plass- og energibesparende løsning. I tillegg er den enkel å administrere og holder et svært høyt nivå av sikkerhet.

Ivar Follestad, salgsspesialist i HPE, forteller om hvordan noen av virksomhetene han jobber med sparer hundretusenvis av kroner med HPE SimpliVity:

– En av våre kunder med kontorlokaler midt i Bergen sentrum hadde 48 bokser som opptok et datarom på omtrent 40 kvadratmeter. I dag er dette to bokser i et skap og de 40 kvadratmeterne brukes til kontorplasser.

Det er ingen tvil om at dette er en kostnadseffektiv løsning sammenlignet med å betale for et overdimensjonert datasenter i Bergen sentrum.

– Fordi datasenteret er redusert til to bokser i ett skap med aircondition, er dette en løsning som også bruker mye mindre strøm enn den tidligere løsningen gjorde. Kunden opplever at selskapet ikke bare sparer penger på å bruke plassen mer hensiktsmessig, men også at strømregningen er redusert med hundretusentalls kroner, fortsetter han.

JEG ØNSKER Å VITE MER om HPE SimpliVity

Konklusjonen er at HPE SimpliVity kan utgjøre en noe større investering, men vil være langt billigere i drift. Follestad forteller at en virksomhet i snitt bruker seks måneder på å nedbetale hele installasjonen.

Proaktiv leverandør og samarbeidspartner

Med en IT-avdeling bestående av kun én person i fulltidsstilling er det avgjørende for Wist Last & Buss’ forretningsutvikling at de har tilgang på en proaktiv samarbeidspartner i Visolit. Karlsen forteller om kontaktpersoner som både gir stor verdi i form av å være faglige sparringspartnere, men også i den forstand at de bidrar til å styrke IT-sjefens egen fagkompetanse, hvilket er svært nyttig når IT-avdelingen er minimal.

– Anders Thome er vår kontaktperson på leveransen fra Visolit. Han er et unikum og en utrolig dyktig mann. Noe av det jeg setter størst pris på utover det han aldri er lenger unna enn en SMS eller e-post, er det at han lærer meg så mye. Jeg er veldig interessert i teknologi og syns det er givende å snakke med en som han, forteller Karlsen.

I tillegg til å være en god sparringspartner når Karlsen har behov for det, stiller Visolit også opp som en svært proaktiv samarbeidspartner som selv tar initiativ til å finne de beste løsningene for Wist Last & Buss.

– Jeg fikk for eksempel en e-post fra Thome her om dagen. Han kontaktet meg bare for å høre hvordan det gikk og informerte om at han i løpet av samme dag skulle ta en runde for å se om det var noe i våre systemer som kunne forbedres. Det bidrar til at jeg opplever Visolit som veldig proaktive, sier Karlsen.


En løsning som fungerte fra dag én

Karlsen forteller at det er Visolits Torbjørn Sand som har kommet opp med løsningen Wist Last & Buss har i dag. Sand er Account Manager hos Visolit og jobber spesifikt med løsninger rettet mot næringslivet. Løsningene er ofte basert på produkter fra HPE, og Sand er sertifisert innen server og lagring, samt nettverk.

– I utgangspunktet tenkte jeg at løsningen Sand foreslo vi skulle installere var litt overkill, men nå ser jeg jo at den er helt utrolig. Fra den dagen den ble satt opp, og frem til i dag har systemet bare gått som det skal. Det har ikke vært behov for verken vedlikehold eller administrasjon, forteller Karlsen.

Selv om HPE SimpliVity ved første øyekast virket som en for omfattende løsning, har den vist seg å være akkurat det Wist Last & Buss trengte. Grunnen til det er mulighetene for skalering, hvilket sørger for at den kan brukes i mange år fremover, også dersom behovet skulle endre seg drastisk på kort tid.

– Det er en utrolig smart løsning for oss, men litt dumt for Visolit som ikke får solgt oss noe mer siden vi allerede har markedets beste løsning, sier Karlsen med et smil, før han legger til:

– Det er dette som gjør at vi blir trygge på Visolit, ikke bare som leverandør, men også som vår samarbeidspartner. Dette er vår nøkkel til suksess i dagens marked. Visolit er en utmerket samarbeidspartner som hjelper oss med å sørge for at våre systemer fungerer optimal til enhver tid, og det er viktig for at vi skal beholde vår markedsledende posisjon.

– Det er nesten ikke til å tro, så gode er resultatene

I dag har Wist Last & Buss en ren HPE-løsning innen compute, storage, backup, kablet og trådløst nettverk og klienter fra HP. På nettverkssiden, som er basert på produkter fra HPE Aruba, kan Karlsen administrere samtlige av de 13 norske avdelingskontorene fra ett eneste grensesnitt. Det vil si at han kan styre hvem som har tilgang, hvilken tilgang de har og hvordan gjestenettet brukes, hvilket gir god oversikt og god sikkerhet.

Frode Karlsen 3– Den løsningen vi har i dag er basert på en VmWare-løsning med HPE Simplivity som ryggrad. Det vil si at alle våre servere og all lagring nå er virtuell, hvilket gjør det veldig enkelt for meg å administrere det hele. Det er viktig for oss som selskap, ettersom vi er veldig strenge på sikkerhet. Derfor tester vi både sikkerheten og backup-en ofte. Og resultatene er nesten ikke til å tro, så gode er de, sier Karlsen.

Redundans gir optimal sikkerhet

Det som skiller HPE SimpliVity fra noen av sine konkurrenter er at hele løsningen leveres i én boks, inkludert backup. Man kan tenke at det kan være en risikabel løsning, men takket være redundans er det minst like sikkert som alle andre backup-løsninger. I tillegg leverer HPE en Disaster Recovery enhet, en node, som står plassert ved en annen fysisk lokasjon slik at den er trygg i tilfelle det skulle oppstå brann eller være en oversvømmelse i det lokalet hvor datasenteret befinner seg. Noen velger å benytte seg av det, mens andre igjen velger en backup-løsning helt på utsiden.

HPE_SimpliVity_Redundancy_HiRes-1

– 60–70 % av våre kunder forteller at de klarer seg med den backup-løsningen vi tilbyr, forteller Ivar Follestad fra HPE.

– I tillegg er det lønnsomt fordi kundene slipper å bruke penger på å ha en ekstra backup i skyen. Hvis du for eksempel har et lagringsbehov på 10 terabyte kan det koste deg opp mot 1 million kroner hvis du skal lagre det i en skyløsning. Dette er en utgift du slipper hvis du velger HPE SimpliVity, fortsetter han.

Også Karlsen hos Wist Last & Buss føler seg trygg på at den backup-løsningen de får levert av HPE og Visolit. Allikevel tester han systemet regelmessig for å være sikker på at alt faktisk fungerer.

– Vi tester systemet en gang i måneden for å sjekke at alt fungerer som det skal. Og det gjør det. Hver eneste gang, sier Karlsen.

Wist Last & Buss har ikke bare fått testet sikkerheten for moro skyld, men også på alvor da de ble utsatt for datakriminalitet.

– Vi ble angrepet av et cryptolocker-virus for en tid tilbake, men etter to timer var alt oppe og gikk igjen, takket være vårt backup-system, forteller han.

Omtanke, tilgjengelighet og kompetanse

I en verden hvor alle markeder, industrier og bransjer opplever at en omfattende endring raskt følges av en annen, er kompetanse og tilpasningsdyktighet kvaliteter som skiller konkurrentene fra hverandre. Selv om konkurransen er hard har Wist Last & Buss høye ambisjoner og sikter på å være markedsledende i lang tid fremover.

Frode Karlsen 2– Det som er viktig for oss er omtanke, tilgjengelighet og kompetanse. Wist Last & Buss skal være markedsleder, med bare fornøyde kunder i lang tid fremover. Vi er i et marked med store endringer, og på tross av dette vil transport være en viktig del av samfunnet fremover, så markedsutsiktene for fremtiden er gode, sier han.

Dette er årsaken til at Wist Last & Buss valgte å inngå et samarbeid med Visolit allerede i 2010, og Karlsen understreker at samarbeidet er nødvendig for å nå selskapets ambisiøse mål.

– Det vi la vekt på da vi valgte leverandør var evnen til å tilby de beste løsningene, til den beste prisen med effektiv leveranse. Med Visolit har vi hele veien opplevd at vi har fått svar og gode løsninger, uansett hvilke spørsmål vi har kommet med. Vi har et meget godt samarbeid med Visolit som hjelper oss når vi trenger assistanse, sier Karlsen.

Et system som fungerer og teknikere som står klare

Sammen med Visolit og HPE har Wist Last & Buss kommet langt, men selskapet er klare på at de ikke ønsker å hvile på sine laurbær, selv med en markedsledende posisjon, 600 medarbeidere og en omsetning på to milliarder kroner.

– For at vi skal være markedsleder, med bare fornøyde kunder og ansatte må vi ha den beste IT-løsningen. Oppetid og tilgjengelighet er meget viktig da vi er tilgjengelige på våre verksteder 24 timer i døgnet. Siden jeg alene drifter hele vårt datasystem i Norge, må vi ha et system som fungerer til enhver tid, samt at vi har teknikere som står klar hos Visolit til å hjelpe oss ved behov, avslutter Karlsen.

Intelligent datalagring i samarbeid med HPE

Hva vi kan gjøre for deg

Ta kontakt med oss for en uforpliktende prat

Sammen kan vi gå gjennom dine behov, og videreutvikle dine systemer for å møte morgendagens behov.